Off

По тесните релси на Теснолинейката

Редовете отдолу ще ви настанят на седалката до нас.

Добре дошли на пътешествие с Бизеви  – през три планини и две реки, та в Банско.

Цялостното ѝ наименование е Теснопътна железопътна линия Септември – Добринище или Линия 16, но малцина от пасажерите знаят това. Всички наричат влака теснолинейката. ТеснолинейкаСтроителството ѝ започва през размирното начало на 20-ти век и достига Добринище през 1945г. Днес маршрута се изпълнява три пъти дневно. Влака измива за 5 часа – 120 км, колкото е разстоянието от Септември до Банско, но времето минава бързо, така че не бързай да слизаш.

И така тръгваме от гара Септември. От малка гара, с малък влак към големите планини. Да идем до прозореца и да погледаме скалите. Тесните релси започват да навлизат в подножието на Родопите. Река Марица естествено очертава трасето, а завои изкачват склоновете. Постепенно теснолинейката влиза в поредица от тунели и първите спирки наближават. Наоколо не се виждат селца, спирките са изоставени. Въпреки това, на седалките до нас се настаняват нови пасажери. Шарените им дрехи привличат фотоапарата и вниманието ни. Местното население се състои предимно от българо-мохамедани, които се занимават основно с отглеждане на тютюн, производство на сладко от горски плодове и строителство.

Теснолинейка Добринище Септември

Помниш ли, че времето минава бързо във влака? Така е. Хапваме сандвичи, а редуващата се тъмнина от тунелите унася почти всички пасажери. И така наближаваме Велинград, а след това Аврамово, най-високата гара на Балканите 1267м. От тук Банско става все по-близо. Появява се нова река – Места. Следвайки линиите, Пирин и Рила се издигат пред теснолинейката. Това е и нашата посока. Прекосихме Родопите, за да стигнем до Пирин и Банско. Гледките към реки, хълмове, поляни и гори ни задава въпроса – как ли ще изглежда всичко през зимата?

Пътуването с теснолинейката остави впечатление от природата и живота в планината, където местното население, ежедневно прекосява Родопи, Пирин и Рила. Това е приключение, в което всеки трябва да се впусне, поне веднъж при маршрут с крайна точка Банско.

Добре дошъл и ти на гара Банско. А сега се запътваме да се настаним в Бизева къща и да хапнем от местните гозби. Заповядай и ти при нас на гости.

Теснолинейка Септември Добринище