Off

Бизева Капама

Вярвам, че ските, разходката или релаксацията в спа ценъра завършват добре с вкусно хапване. А най-вкусните ястие са тези приготвени от местните хора.
Банско е известно със своята кухня. Вкусовете и рецептите се предават през поколения, за да стигнат до гладните сЧиори. Вече огладняхте, така че ви представяме рецептата на Бизеви за Капама.

За Капамата трябва търпение. Рецептата ни е автентична. Така, че и представянето й ще бъде на бански.

Необходими продукти:

Чисело зеле, ориз, кромид лук, пилешко, свинко, суджук – от всичко по много.

Подготовка:

Чиселото зеле трябва да се изкисне за една вечер и след това да се отцеди от водата. Убаво е да има тронка водица у зелете, оти че требува за ориза после.
ориза – каварадисоваш ( запържваш) оризо убуу заедно с кромид. До тук с подготовката. Време е за истинската работа.

Приготовления:

Капамата се готви в голям глинен гювеч. Продуктите са разделени на слоеве. За основа се цели зелеви листа. после се туре ред от оризо, а отгоре се реди от нарязаното чисело зеле. Това се повтаря 2 пъти. Сега вече е ред на блажкото. Туре се пилешкото, свинското и суджука. От горе се туре па ред ориз и нарязано чисело зеле. Последният слой е същия като основата – цели листа. Важно – в съда не се туре вода. Ориза ще попие необходимата си вода от чиселото зеле.
Времето за готвене – нали казахме, че за капамата трябва търпение. Приготовленията започват от сутринта, а яститето става готово за обяд. Така, че 3 часа. Ако хубавите неща стават бавно, то капамата става точно на време.

Да ви е благо. Наздраве от Бизева къща!

Банска капама