Off

Велоалея или направо през гората? Активна почивка в Банско

Отговорът на този въпрос в Банско е ясен. Грабваме колелото и тръгваме по пътеките през гората. Една почивка в Банско заслужава да бъде изведена сред боровете. Нека да повъртим заедно из вълнуващите пътеки в Пирин. Тази статия ще ви преведе през пещери, язовири и задължителните крепости и манастири.

Горските велоалеи над Банско

Начупеният релеф в подножието на Пирин в посока към Предел може да превърне деня ви в предизвикателство. Чувството, което носи карането на колело през горите е близко до това със ските. От тук следва, че мотивацията и желанието за приключение ме отведоха до пътеката наречена “Перфектен ден”. Моят наистина беше такъв. Мястото на старта е на улица България 68.

Маршрутът за активна почивка в Банско

Пътеката се състои от четири етапа с различна степен на трудност. Маршрута е обозначен с оранжева маркировка. Дължината е 13 км, а времето за изминаване – 2 часа. Основните точки са Банско – Пещерите- язовир Белизмата – манастир Палигоден- Банско. 1. Започва върху асфалтова настилка по пътя към хижа Вихрен. Посоката, в която трябва да карате е ски писта Чалин Валог. Разклона за местността е обозначен с табела. Тръгнете на дясно по него и продължете нагоре, докато видите мост на ски пътя. Ще стигнете до там за 30 минути с бавно темпо. Наклона е постоянен и на места може да си помогнете с кратка разходка. 2. Вторият етап стартира след местността на “Пещерите”. Пещерата е малка, а скалите наоколо предизвикват начинаещи и напреднали катерачи. Няма как да не спомена, че там е и едноименното заведение. Аромата около него лесно може да ви подлъже, но продължете устремено по пътеката. От тук тръгва плавно изкачване, което се редува с отморяващи спускания. Наклонът е лек, но продължителен. Карането там ми отне около 30 минути. В близост е пътеката, която води до Средновековната крепост Ситан Кале .”Перфектния ден” следва оранжевата маркировка. Следвайте я и ще стигнете разклон със кратко спускане. От там започва следващия ета, 3. Третия етап е с повече скорост. Следва спускане на продължителен наклон по горски път. Ако най-яркият ви детски спомен с колело е свързан с търкане на задната гума, то това ще ви хареса. Продължителността е 20 минути. 4. Последният етап е комбинация от плавно спускане по лек наклон и изкачване към каменните зидове на манастира Палигоден. Пътеката ще ви отведе до негом, а след това и до язовира. Там може да се черпите една студена вода. Обратния път към Банско е обозначен от оранжевата маркировка. Тя ще ви отведе в близост до полицията. Ние от Бизева къща ви очакваме за нови приключения с колела в Пирин планина.  Видеото ни ще ви покаже нашите приключения по пътеките в горите над Банско. https://www.youtube.com/watch?v=WL3eW6f7aqk почивка в Банско