Off

С колело в Пирин. Активна почивка в Банско

Банско е известно на света с условията си за ски през зимата. Сезонът е дълъг и продължава чак до Април. А месеците след това са изпълнени с много възможности за freeride. Пак в гората, но не на сняг. Една почивка в Банско заслужава да бъде изживяна. Елате с нас по вълнуващите пътеки в Пирин. А тази статия ще ви отведе от Банско до Добринище през пътищата на Пирин.

Пътеките за колоездене над Банско

Разнообразният релеф в горската част на Пирин дава възможност за очертаването на трасета за планинско колоездене. През тази година доброволци от града започнаха изграждането и поддръжката на маршрути за приключения с колела над Банско. Любопитството и желанието за приключение ме отведоха до пътеката наречена Dead dog. Ранно ставане в Бизева къща и после в посока към планината. Това е моята отправна точка.

Маршрутът за активна почивка в Банско

Пътеката се състои от четири части с различна степен на трудност. Маршрута е обозначен със синя маркировка. Дължината е 23 км, а времето за изминаване – 3 часа. Основните точки са Банско – ДКП- манастира св.Никола – Банско или Добринище. 1. Започва върху асфалтова настилка по пътя към хижа Вихрен. Посоката, в която трябва да карате е почивна станция ДКП. Ще стигнете до там за 30 минути с бавно темпо. Наклона е постоянен и на места може да си помогнете с кратка разходка. 2. Вторият етап стартира след местността до ДКП и е по широк планински път с напластена пръст. От тук тръгва плавно изкачване, което се редува с отморяващи спукания. Наклона е лек, но продължителен. Карането там ми отне около 1 час и 30 минути. От тук се разкриват прекрасни гледки към оставащото назад Банско и долината на Добринище. 3. Третият етап е екшън частта на пътеката. Следва спускане с голям наклон в продължение на  около километър. Снимките от там липсват, защото фокуса не беше във фотоапарата ми, а изцяло в уменията за равновесие. Не мислете за разгорещените спирачки. Има няколко поточета, които ще охладят и вас и тях. 4. Последният етап е комбинация от лесно, бързо спускане по лек наклон и исторически маршрут. Пътеката ще ви отведе до манастира св. Никола, който е разположен в Средновековен крепостен град пазил земите около Пирин. От там прибирането към Банско е по приятен селски път. Разклона ще ви предложи посока към Банско и Добринище. Вие изберете на къде. Ние от Бизева къща ви очакваме за нови приключения с колела в Пирин планина.   почивка в Банско